Hetan musiikkipäivät

Heahtá Musihkkabeaivit ◊ Musikdagarna i Hetta ◊ Hetta Music Festival

Taiteilijat

Kreeta-Maria Kentala, viulu

Kentala

 

 

 

 

 

 

 

 

Kreeta-Maria Kentalalle on myönnetty valtion taiteilija-apuraha vuosiksi 2017-2021, ja hän keskittyy nykyään soittamaan soolo- ja kamarimusiikkikonsertteja, esiintymään orkesterien solistina ja johtajana sekä tekemään koulutusprojekteja vanhan musiikin tyyleistä.  Hän soittaa Suomen kulttuurirahaston barokkiviululla Giovanni Battista Rogeri, 1691.

Kentalalla on monta vakituisesti toimivaa yhtyettä, mm. periodisoittimilla soittava Rantatie-kvartetti, barokkitrio The Jones Band sekä keskipohjalainen barokkiyhtye Barocco Boreale, joiden kanssa hän konsertoi ja levyttää säännöllisesti.

Barokkiviulua Kentala on opiskellut Reinhard Goebelin ja Monica Huggettin johdolla, modernia viulua mm. Mauno Järvelän, Kaija Saariketun sekä Jennifer ja Endre Wolfin johdolla.  Hän polveutuu sekä isän että äidin puolelta kaustislaisista pelimannisuvuista, ja on pienestä pitäen soittanut kotipaikkakuntansa kansanmusiikkia.

Kentala on yhdessä cembalisti Petteri Pitkon kanssa perustanut vanhan musiikin koulutusohjelman Pietarsaaren ammattikorkeakoulu Noviaan, ja toiminut siellä lehtorina v. 2099-2016.

Hänen sooloalbuminsa Side by Side sai vuonna 2016 Yleisradion vuoden levy -palkinnon sekä Klassinen Emma -palkinnon.  Lisäksi se voitti Yleisradion vuoden levy -yleisöäänestyksen.

 

Kirill Kozlovski, piano

Kiril_4_big

 

 

 

 

 

 

Kirill Kozlovski syntyi v.1981 Mogilevissa. Hän on opiskellut pianonsoittoa Valko-Venäjän Musiikkiakatemian nuoriso-osastolla Irina Semenjakon johdolla sekä Sibelius-Akatemiassa Matti Raekallion, Hamsa al-Wadi Juriksen, Ilmo Rannan ja Eero Heinosen johdolla. Kirill Kozlovski valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian pianomusiikin osastolta keväällä 2005. Jatko-opinnot hän suoritti Wienin musiikkikorkeakoulussa Avo Kouyoumdjianin oppilaana. Vuonna 2017 Kozlovski valmistui musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemian DocMus-yksikön taiteilijakoulutuksesta aiheenaan Dmitri Shostakovitshin musiikin kontekstualisaatio. Hän on myös täydentänyt opintojaan useilla mestarikursseilla opettajinaan mm. Dmitri Bashkirov, Petér Nagy, Ivari Ilja, Ralf Gothoni ja András Schiff. Kozlovski on työskennellyt tuntiopettajana mm. Sibelius-Akatemiassa ja Grazin Musiikkiyliopistossa.

Vuonna 2016 ilmestyi sopraano Jenni Lättilän ja Kirill Kozlovskin CD-tallenne Richard Wagnerin kootuista yksinlauluista (Siba Records). Vuonna 2017 Pilfink Records julkaisi Kirill Kozlovskin ensimmäisen soololevyn «Shostakovich in Context», joka sisältää Shostakovitshin musiikin lisäksi Ilari Kailan, Matei Gheorghiun ja Mikko Nisulan pianoteoksia. Kozlovski on mukana myös kahdessa muussa vuonna 2017 ilmestyneessä CD-levyssä: «Erik Fordell: Reflections of a river valley» (Alba Records) ja Yrjö Kilpinen: Uusia lauluja (Nova Records).

Kirill Kozlovski on menestynyt kotimaisissa ja kansainvälisissä pianokilpailuissa; niistä mainittakoon Jyväskylän pianokilpailun voitto vuonna 2004 sekä ensimmäiset palkinnot ”Ciutat de Mallorca” -pianokilpailussa Espanjassa vuonna 2003 ja Chopin-keskuksen pianokilpailussa Pariisissa vuonna 1998. Marraskuussa 2004 Kirill Kozlovski valittiin Finland Festivalsin vuoden 2005 nuoreksi taiteilijaksi.

Kirill Kozlovski on esiintynyt soolokonsertein ja kamarimuusikkona useilla kansainvälisillä festivaaleilla mm. Ranskassa, Saksassa, Sveitsissä, Venäjällä, Virossa ja Espanjassa. Omia soolokonsertteja hänellä on ollut paitsi Suomessa myös muualla Pohjoismaissa. Solistina hän on esiintynyt mm. Minskin Filharmonisen orkesterin, Helsingin, Lappeenrannan ja Oulun kaupunginorkestereiden, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin, Tampere Filharmonian, Jyväskylä Sinfonian sekä Sinfoniaorkesteri Vivo:n kanssa. Kirill Kozlovski esiintyy säännöllisesti liedpianistina Suomessa ja ulkomailla. Hän on esiintynyt yhdessä mm. Jorma Hynnisen, Jekaterina Gubanovan, Monica Groopin, Arttu Katajan sekä Jenni Lättilän kanssa ja saanut liedoppia mm. Dietrich Fischer-Dieskaulta ja Hartmut Hölliltä.

 


Jouko Mansnerus, alttoviulu

Jouko Mansnerus

 

 

 

 

 

 

 

 

Jouko Mansnerus opiskeli Sibelius-Akatemiassa, Rooman Santa Cecilia-konservatoriossa sekä Ruotsin Radion musiikkikoulussa Edsbergissä, missä hän suoritti kamarimusiikki- ja solistidiplomit korkeimmalla arvosanalla 1973/ 1974 prof. Endre Wolfin oppilaana. Jouko Mansnerus on toiminut äänenjohtajana Helsingborgin, Ruotsin Radion sekä Yleisradion sinfoniaorkestereissa. Vuosina 1982-2008 hän toimi alttoviulunsoiton lehtorina Sibelius-Akatemiassa. Tämän jälkeen Jouko Mansnerus oli kolmen vuoden ajan Pietarsaari Sinfoniettan alttoviulisti sekä kamarimusiikin lehtori ammattikorkeakoulu Noviassa. Jäätyään eläkkeelle hän toimii nykyään neljättä vuotta Vaasan Kaupunginorkesterin alttoviulun varaäänenjohtajana.

Jean Sibelius-kvartetin jäsenenä 1980-88 Jouko Mansnerus on kiertänyt eri puolilla maailmaa ja on sen lisäksi soittanut kamarimusiikkia lukuisissa kokoonpanoissa. Orkesterisolistina hän on esiintynyt Suomen lisäksi myös Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Virossa. Jouko Mansnerus on toiminut Suomalaisen Kamariorkesterin ja Suomalaisen Barokkiorkesterin äänenjohtajana ja on periodisoittimia käyttävän Rantatie-kvartetin alttoviulisti. Hän soittaa myös keskipohjalaisessa Barocco Boreale barokkiorkesterissa.

Levytyksiä: Reger-Reinecke-Schumann-Vieuxtemps pianisti Risto Laurialan kanssa (SACD 8), René Eesperen alttoviulukonsertto (Antes) sekä useita kamarimusiikkilevytyksiä mm. Jean Sibelius-kvartetissa ja Rantatie-kvartetissa.

 

Mari Palo, sopraano

E 0025

Kuva: Kira Gluschkoff

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ratsastava sopraano Mari Palo on monipuolinen laulaja, joka tarttuu pohjalaisella otteella kaikkeen, mitä tekee. Hän aloitti lauluopintonsa Keski-Pohjanmaan konservatoriossa ja valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta. Mari Palo vierailee säännöllisesti kotimaisten alueoopperoiden ja vapaiden seurueiden produktioissa ja Savonlinnan oopperajuhlilla. Lied-laulajana ja orkestereiden solistina hän on esiintynyt ympäri maailmaa.  Suomen Kansallisoopperassa hän on vieraillut säännöllisesti vuodesta 1999, viimeaikaisia rooleja ovat mm. Janácekin Ovelan Ketun Kettu, Stravinskyn The Rake’s Progressin Anne Trulove sekä Myrnan rooli Perttu Kivilaakson ja Eicca Toppisen metallioopperassa Indigo. Fyysisesti vaativa työ edellyttää hyvää kuntoa, jota Mari Palo ylläpitää pilateksella ja lenkkeilemällä kahden koiransa kanssa. Eläinrakas laulaja on äskettäin palannut myös nuoruutensa harrastuksen pariin ja tapaa 19-vuotiasta tamma Grandea viikoittain. Täyden konserttikalenterinsa ohella Mari Palo siirtää osaamistaan myös tuleville kollegoille. Hän on aloittanut syksyllä laulun tuntiopettajana Kokkolan Ammattikorkeakoulussa.

 

Lea Pekkala, sello

Lea Pekkala

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva: Kari Kohvakka

Lea Pekkala on vuonna 1983 toimintansa aloittaneen AVANTI!:n perustajajäsen ja ollut sen aktiivinen taiteellinen ja organisatorinen toimija vuoteen 2001 asti. Hän on konsertoinut kotimaassa ja kansainvälisesti 30 vuoden aikana sekä solistin, kamarimuusikon että orkesterimuusikon roolissa. Levyjä, joille freelance-muusikon soittoa on taltioitunut, on kertynyt yhteensä n.40. Lea Pekkala on Suomalaisen Barokkiorkesterin jäsen ja periodisoittimilla musisoivan Rantatie-kvartetin sellisti, sekä sivutoiminen Tuusulan kulttuuritoimen projektituottaja (Taiteilijakoti Erkkola, Tuusulan Taiteiden Yö).

 

Maaria Pulakka, harppu

 

Lauri Pulakka, sello

KPKO_Lauri_Pulakka_cello_3

 

 

 

 

 

 

 


Lauri Pulakka on opiskellut sellonsoittoa Keski-Pohjanmaan musiikkiopistossa sekä Sibelius-Akatemiassa professori Erkki Raution oppilaana. Hän valmistui musiikin kandidaatiksi 1986 ja musiikin lisensiaatiksi 1992. Lisäksi hän on opiskellut sellonsoittoa Iso-Britanniassa sekä barokkisellon soittoa mm. Pariisissa. Hänen soitinvalikoimaansa kuuluu myös viola da gamba. Musiikin tohtoriksi Pulakka valmistui Sibelius-Akatemiasta vuonna 2003 aiheenaan sellon käyttötavat italialaisessa 1600-luvun soitinmusiikissa.

Lauri Pulakka on monipuolinen muusikko, joka on toiminut orkesteri- ja kamarimuusikkona, solistina, orkesterinjohtajana, sovittajana ja äänitystuottajana. Laajan koulutuksensa ja kokemuksensa ansiosta hän on yhtä kotonaan barokissa kuin klassismin ja romantiikan tyyleissä, niin uuden musiikin parissa kuin renessanssiajan musiikissa. Monipuolista muusikkokuvaa täydentää opetustoiminta, jota hän on harjoittanut mm. Keski-Pohjanmaan Konservatoriossa, Keski-Pohjanmaan Ammattikorkeakoulussa, Yrkeshögskola Noviassa sekä Sibelius-Akatemiassa.

Pulakka piti ensikonserttinsa Helsingissä vuonna 1987. Erikoistuminen ns. vanhan musiikin esittämiskäytäntöihin on johtanut 1980-luvulta lähtien lukuisiin esiintymisiin useiden merkittävien kotimaisten barokkiyhtyeiden jäsenenä eri puolilla Suomea ja Keski-Euroopassa.

Tärkein Pulakan muusikkoprofiilia muovannut yhteisö on Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri. Hän on toiminut orkesterin (aluksi K-P:n musiikkiopiston kamariorkesterin) soolosellistinä vuodesta 1973 lähtien. Tässä ominaisuudessa hän on konsertoinut useissa Euroopan maissa, Japanissa ja Yhdysvalloissa, tehnyt nelisenkymmentä äänilevyä ja kantaesittänyt lähes 150 sävellystä. Tällä hetkellä hän työskentelee myös orkesterin ohjelmistokoordinoijana.

Pulakalla on käytössään Suomen Kulttuurirahaston omistama barokkisello, jonka on tehnyt Thomas Edlinger vuonna 1718.

Pekko Pulakka, viulu

Pekko-Pulakka-kuva-Heikki-Tuuli-1068x712

 

 

 

 

 

Kuva: Heikki Tuuli

 

Pekko Pulakka on toiminut Tampere Filharmonian 1. konserttimestarina syksystä 2016 lähtien. Sitä ennen hän toimi Turun filharmonisen orkesterin vuorottelevana 1. konserttimestarina. Hänet on palkittu vuonna 2015 Kuopion viulukilpailussa 2. palkinnolla ja Jean Sibelius -viulukilpailussa parhaiten menestyneelle suomalaiselle myönnettävällä erikoispalkinnolla. Vuonna 2010 hän oli Hauhon musiikkijuhlien historian ensimmäinen nuori taiteilija. Lisäksi hän on esiintynyt kamarimuusikkona Helsingin juhlaviikoilla, Turun musiikkijuhlilla sekä Kuhmon Kamarimusiikissa nuorena kamarimuusikkona.

Solistina Pulakka on esiintynyt Tampere Filharmonian, Turun filharmonisen orkesterin, sinfoniaorkesteri Vivon, Lohjan kaupunginorkesterin ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa. Korkeatasoista orkesterikoulutusta ja -kokemusta hän on saanut jo varhaisella iällä Euroopan Unionin nuoriso-orkesterin (EUYO), Gustav Mahler Jugenorchesterin (GMJO) ja myöhemmin
Mahler Chamber Orchestran parissa. Pulakka on toiminut pari kertaa Tapiola Sinfoniettan konserttimestarina ja kesään 2018 kuuluu konserttimestaritehtäviä Savonlinnan Oopperajuhlilla.

Pulakka aloitti viuluopintonsa Helsingin konservatoriossa ja on opiskellut vuodesta 2008 Sibelius-Akatemiassa Janne Malmivaaran ohjauksessa. Hän on saanut täydentävää opetusta lahjakkaille nuorille viulisteille tarkoitetussa Viuluakatemiassa, jossa häntä ovat opettaneet Malmivaaran lisäksi Elina Vähälä ja Ilja Grubert. Pulakka soittaa Anja Ignatiukselle kuulunutta, nykyään Sibelius-Akatemian omistamaa Joseph Guarneri filius Andrea -viulua.

 

Joona Pulkkinen, sello

 

Rantatie-kvartetti

Rantatie-kvartetti_kuvaUllaNikula

 

 

 

 

 

Kuva: Ulla Nikula

Rantatie-kvartetti syntyi vuonna 2000, kun Tuusulan taiteilijoistaan perinteikkään Rantatien liepeille asettui asumaan neljä jousikvartettimusiikista innostunutta periodisoitintaitajaa.  Kotipesä kvartetille löytyi Rantatien varrelta J.H. Erkon taiteilijatalosta, jossa kvartetti yli kymmenen vuoden ajan piti Tuusulan kunnan tuottamaa, aina loppuunmyytyä Iltapäivä Erkkolassa –konserttisarjaa.

Kvartetin jäsenet ovat viulistit Kreeta-Maria Kentala ja Siiri Virkkala, alttoviulisti Jouko Mansnerus sekä sellisti Lea Pekkala.  Kvartetti on keskittynyt esittämään 1700- ja 1800-lukujen unohdettuja sävelaarteita unohtamatta keskeisiäkään klassikosäveltäjiä.  Kvartetti on esiintynyt lukuisilla Suomen musiikkijuhlilla, Virossa, Ruotsissa ja Ranskassa sekä kantaesittänyt tilausteokset Harri Vuorelta ja Jukka Tiensuulta.

Kvartetti on saanut vuonna 2007 Emma-palkinnon levytyksestään Erik Tulindbergin kuudesta jousikvartetosta, ja vuonna 2008 julkaistiin Joseph Martin Krausin ja Bernhard Henrik Crusellin musiikkia huilisti Mikael Helasvuon kanssa. Viimeisin levy, joka sisältää Konrad Greven ja Ernst Mielckin jousikvartetot, julkaistiin v. 2012.

 

Tampere-trio

 

Siiri Virkkala, sello

 

 

 

 

%d bloggers like this: