Hetan musiikkipäivät

Heahtá Musihkkabeaivvit ◊ Musikdagarna i Hetta ◊ Hetta Music Festival

Taiteilijat

Kirill Kozlovski, piano

Kiril_4_big

 

 

 

 

 

 

Kirill Kozlovski syntyi v.1981 Mogilevissa. Hän on opiskellut pianonsoittoa Valko-Venäjän Musiikkiakatemian nuoriso-osastolla Irina Semenjakon johdolla sekä Sibelius-Akatemiassa Matti Raekallion, Hamsa al-Wadi Juriksen, Ilmo Rannan ja Eero Heinosen johdolla. Kirill Kozlovski valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian pianomusiikin osastolta keväällä 2005. Jatko-opinnot hän suoritti Wienin musiikkikorkeakoulussa Avo Kouyoumdjianin oppilaana. Vuonna 2017 Kozlovski valmistui musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemian DocMus-yksikön taiteilijakoulutuksesta aiheenaan Dmitri Shostakovitshin musiikin kontekstualisaatio. Hän on myös täydentänyt opintojaan useilla mestarikursseilla opettajinaan mm. Dmitri Bashkirov, Petér Nagy, Ivari Ilja, Ralf Gothoni ja András Schiff. Kozlovski on työskennellyt tuntiopettajana mm. Sibelius-Akatemiassa ja Grazin Musiikkiyliopistossa.

Vuonna 2016 ilmestyi sopraano Jenni Lättilän ja Kirill Kozlovskin CD-tallenne Richard Wagnerin kootuista yksinlauluista (Siba Records). Vuonna 2017 Pilfink Records julkaisi Kirill Kozlovskin ensimmäisen soololevyn «Shostakovich in Context», joka sisältää Shostakovitshin musiikin lisäksi Ilari Kailan, Matei Gheorghiun ja Mikko Nisulan pianoteoksia. Kozlovski on mukana myös kahdessa muussa vuonna 2017 ilmestyneessä CD-levyssä: «Erik Fordell: Reflections of a river valley» (Alba Records) ja Yrjö Kilpinen: Uusia lauluja (Nova Records).

Kirill Kozlovski on menestynyt kotimaisissa ja kansainvälisissä pianokilpailuissa; niistä mainittakoon Jyväskylän pianokilpailun voitto vuonna 2004 sekä ensimmäiset palkinnot ”Ciutat de Mallorca” -pianokilpailussa Espanjassa vuonna 2003 ja Chopin-keskuksen pianokilpailussa Pariisissa vuonna 1998. Marraskuussa 2004 Kirill Kozlovski valittiin Finland Festivalsin vuoden 2005 nuoreksi taiteilijaksi.

Kirill Kozlovski on esiintynyt soolokonsertein ja kamarimuusikkona useilla kansainvälisillä festivaaleilla mm. Ranskassa, Saksassa, Sveitsissä, Venäjällä, Virossa ja Espanjassa. Omia soolokonsertteja hänellä on ollut paitsi Suomessa myös muualla Pohjoismaissa. Solistina hän on esiintynyt mm. Minskin Filharmonisen orkesterin, Helsingin, Lappeenrannan ja Oulun kaupunginorkestereiden, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin, Tampere Filharmonian, Jyväskylä Sinfonian sekä Sinfoniaorkesteri Vivo:n kanssa. Kirill Kozlovski esiintyy säännöllisesti liedpianistina Suomessa ja ulkomailla. Hän on esiintynyt yhdessä mm. Jorma Hynnisen, Jekaterina Gubanovan, Monica Groopin, Arttu Katajan sekä Jenni Lättilän kanssa ja saanut liedoppia mm. Dietrich Fischer-Dieskaulta ja Hartmut Hölliltä.


Mari Palo, sopraano

E 0025

Kuva: Kira Gluschkoff

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ratsastava sopraano Mari Palo on monipuolinen laulaja, joka tarttuu pohjalaisella otteella kaikkeen, mitä tekee. Hän aloitti lauluopintonsa Keski-Pohjanmaan konservatoriossa ja valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta. Mari Palo vierailee säännöllisesti kotimaisten alueoopperoiden ja vapaiden seurueiden produktioissa ja Savonlinnan oopperajuhlilla. Lied-laulajana ja orkestereiden solistina hän on esiintynyt ympäri maailmaa.  Suomen Kansallisoopperassa hän on vieraillut säännöllisesti vuodesta 1999, viimeaikaisia rooleja ovat mm. Janácekin Ovelan Ketun Kettu, Stravinskyn The Rake’s Progressin Anne Trulove sekä Myrnan rooli Perttu Kivilaakson ja Eicca Toppisen metallioopperassa Indigo. Fyysisesti vaativa työ edellyttää hyvää kuntoa, jota Mari Palo ylläpitää pilateksella ja lenkkeilemällä kahden koiransa kanssa. Eläinrakas laulaja on äskettäin palannut myös nuoruutensa harrastuksen pariin ja tapaa 19-vuotiasta tamma Grandea viikoittain. Täyden konserttikalenterinsa ohella Mari Palo siirtää osaamistaan myös tuleville kollegoille. Hän on aloittanut syksyllä laulun tuntiopettajana Kokkolan Ammattikorkeakoulussa.

 

Maaria Pulakka, harppu

IMG_1958

 

 

 

 

 

 

 

 

Maaria Pulakka (s. 1999) aloitti musiikkiopintonsa pianonsoitolla 6-vuotiaana Keski-Pohjanmaan konservatoriossa. Hän sai ensimmäiset harpputuntinsa 7-vuotiaana Kälviän musiikkileirillä Mikko Leistolan oppilaana, ja alkoi käydä soittotunneilla Helsingissä kaksi vuotta myöhemmin, opettajanaan Päivi Severeide. Vuodesta 2013 eteenpäin Pulakka on opiskellut Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa, ja suunnittelee jatkavansa opintojaan Sibelius-Akatemiassa lukio-opintojen päätyttyä.

Pulakka on osallistunut mm. Linda Wood Rollon ja Susann McDonaldin, Gwyneth Wentinkin sekä Letizia Belmondon mestarikursseille, ja on esiintynyt mm. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin solistina. Hänelle on myös ehtinyt kertyä paljon orkesterikokemusta, mm. Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin, Avanti! -orkesterin, Norjan Ung Filharmonin sekä Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa.

 

Lauri Pulakka, sello

KPKO_Lauri_Pulakka_cello_3

 

 

 

 

 

 

 


Lauri Pulakka on opiskellut sellonsoittoa Keski-Pohjanmaan musiikkiopistossa sekä Sibelius-Akatemiassa professori Erkki Raution oppilaana. Hän valmistui musiikin kandidaatiksi 1986 ja musiikin lisensiaatiksi 1992. Lisäksi hän on opiskellut sellonsoittoa Iso-Britanniassa sekä barokkisellon soittoa mm. Pariisissa. Hänen soitinvalikoimaansa kuuluu myös viola da gamba. Musiikin tohtoriksi Pulakka valmistui Sibelius-Akatemiasta vuonna 2003 aiheenaan sellon käyttötavat italialaisessa 1600-luvun soitinmusiikissa.

Lauri Pulakka on monipuolinen muusikko, joka on toiminut orkesteri- ja kamarimuusikkona, solistina, orkesterinjohtajana, sovittajana ja äänitystuottajana. Laajan koulutuksensa ja kokemuksensa ansiosta hän on yhtä kotonaan barokissa kuin klassismin ja romantiikan tyyleissä, niin uuden musiikin parissa kuin renessanssiajan musiikissa. Monipuolista muusikkokuvaa täydentää opetustoiminta, jota hän on harjoittanut mm. Keski-Pohjanmaan Konservatoriossa, Keski-Pohjanmaan Ammattikorkeakoulussa, Yrkeshögskola Noviassa sekä Sibelius-Akatemiassa.

Pulakka piti ensikonserttinsa Helsingissä vuonna 1987. Erikoistuminen ns. vanhan musiikin esittämiskäytäntöihin on johtanut 1980-luvulta lähtien lukuisiin esiintymisiin useiden merkittävien kotimaisten barokkiyhtyeiden jäsenenä eri puolilla Suomea ja Keski-Euroopassa.

Tärkein Pulakan muusikkoprofiilia muovannut yhteisö on Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri. Hän on toiminut orkesterin (aluksi K-P:n musiikkiopiston kamariorkesterin) soolosellistinä vuodesta 1973 lähtien. Tässä ominaisuudessa hän on konsertoinut useissa Euroopan maissa, Japanissa ja Yhdysvalloissa, tehnyt nelisenkymmentä äänilevyä ja kantaesittänyt lähes 150 sävellystä. Tällä hetkellä hän työskentelee myös orkesterin ohjelmistokoordinoijana.

Pekko Pulakka, viulu

Pekko-Pulakka-kuva-Heikki-Tuuli-1068x712

 

 

 

 

 

Kuva: Heikki Tuuli

 

Pekko Pulakka on toiminut Tampere Filharmonian 1. konserttimestarina syksystä 2016 lähtien. Sitä ennen hän toimi Turun filharmonisen orkesterin vuorottelevana 1. konserttimestarina. Hänet on palkittu vuonna 2015 Kuopion viulukilpailussa 2. palkinnolla ja Jean Sibelius -viulukilpailussa parhaiten menestyneelle suomalaiselle myönnettävällä erikoispalkinnolla. Vuonna 2010 hän oli Hauhon musiikkijuhlien historian ensimmäinen nuori taiteilija. Lisäksi hän on esiintynyt kamarimuusikkona Helsingin juhlaviikoilla, Turun musiikkijuhlilla sekä Kuhmon Kamarimusiikissa nuorena kamarimuusikkona.

Solistina Pulakka on esiintynyt Tampere Filharmonian, Turun filharmonisen orkesterin, sinfoniaorkesteri Vivon, Lohjan kaupunginorkesterin ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa. Korkeatasoista orkesterikoulutusta ja -kokemusta hän on saanut jo varhaisella iällä Euroopan Unionin nuoriso-orkesterin (EUYO), Gustav Mahler Jugenorchesterin (GMJO) ja myöhemmin
Mahler Chamber Orchestran parissa. Pulakka on toiminut pari kertaa Tapiola Sinfoniettan konserttimestarina ja kesään 2018 kuuluu konserttimestaritehtäviä Savonlinnan Oopperajuhlilla.

Pulakka aloitti viuluopintonsa Helsingin konservatoriossa ja on opiskellut vuodesta 2008 Sibelius-Akatemiassa Janne Malmivaaran ohjauksessa. Hän on saanut täydentävää opetusta lahjakkaille nuorille viulisteille tarkoitetussa Viuluakatemiassa, jossa häntä ovat opettaneet Malmivaaran lisäksi Elina Vähälä ja Ilja Grubert. Pulakka soittaa Anja Ignatiukselle kuulunutta, nykyään Sibelius-Akatemian omistamaa Joseph Guarneri filius Andrea -viulua.

 

Joona Pulkkinen, sello

Joona Pulkkinen

 

 

 

 

Joona Pulkkinen on esiintynyt lukuisien orkesterien, kuten Aurora Symphony Orchestran, Radion sinfoniaorkesterin, Royal Chamber Orchestra of Wallonien, Brysselin La Monnaie -orkesterin, Tampere Filharmonian, Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin ja Turun filharmonisen orkesterin solistina. Hän on esiintynyt useimmilla merkittävimmistä kotimaisista musiikkifestivaaleista, sekä monissa Euroopan maissa ja konserttisaleissa, joihin lukeutuvat mm. Brysselin Flagey ja Palais des Beaux-Arts, Pariisin Auditorium Fondation Louis Vuitton ja Amsterdamin Concertgebouw. Kaudeksi 2015–2016 Pulkkinen valittiin taiteilijaksi Gautier Capuçonin ohjauksessa toimivaan Classe d’Excellence de Violoncelle -ohjelmaan Pariisissa. Muista Pulkkisen opettajista mainittakoon mm. Gary Hoffman, Marko Ylönen ja Pauli Heikkinen. Turun sellokilpailussa 2010 Pulkkinen voitti finaalin nuorimpana osanottajana 3. palkinnon.
Syksystä 2014 Pulkkinen on toiminut Tampere Filharmonian 1. soolosellistinä. Hän on soittanut soolosellistinä myös mm. Radion sinfoniaorkesterissa ja Helsingin kaupunginorkesterissa. Joona Pulkkinen soittaa Charles Adolphe Gand -selloa vuodelta 1855.”

 

Rantatie-kvartetti

Rantatie-kvartetti_kuvaUllaNikula

 

 

 

 

 

Kuva: Ulla Nikula

Rantatie-kvartetti syntyi vuonna 2000, kun Tuusulan taiteilijoistaan perinteikkään Rantatien liepeille asettui asumaan neljä jousikvartettimusiikista innostunutta periodisoitintaitajaa.  Kotipesä kvartetille löytyi Rantatien varrelta J.H. Erkon taiteilijatalosta, jossa kvartetti yli kymmenen vuoden ajan piti Tuusulan kunnan tuottamaa, aina loppuunmyytyä Iltapäivä Erkkolassa –konserttisarjaa.

Kvartetin jäsenet ovat viulistit Kreeta-Maria Kentala ja Siiri Virkkala, alttoviulisti Jouko Mansnerus sekä sellisti Lea Pekkala.  Kvartetti on keskittynyt esittämään 1700- ja 1800-lukujen unohdettuja sävelaarteita unohtamatta keskeisiäkään klassikosäveltäjiä.  Kvartetti on esiintynyt lukuisilla Suomen musiikkijuhlilla, Virossa, Ruotsissa ja Ranskassa sekä kantaesittänyt tilausteokset Harri Vuorelta ja Jukka Tiensuulta.

Kvartetti on saanut vuonna 2007 Emma-palkinnon levytyksestään Erik Tulindbergin kuudesta jousikvartetosta, ja vuonna 2008 julkaistiin Joseph Martin Krausin ja Bernhard Henrik Crusellin musiikkia huilisti Mikael Helasvuon kanssa. Viimeisin levy, joka sisältää Konrad Greven ja Ernst Mielckin jousikvartetot, julkaistiin v. 2012.

 

Tampere-trio

Tampere-trio

 

 

 

 

 
Pekko Pulakka, viulu
Joona Pulkkinen, sello
Kirill Kozlovski, piano

Uuden Tampere-trion perustivat vuoden 2017 alussa valkovenäläissyntyinen pianisti Kirill Kozlovski sekä kaksi Tampere Filharmoniassa soittavaa muusikkoa, viulisti Pekko Pulakka (Tampere Filharmonian konserttimestari) ja sellisti Joona Pulkkinen (Tampere Filharmonian soolosellisti). Kozlovski puolestaan on Sibelius-Akatemiasta valmistunut ja Vantaalla asuva pianisti. Hän opettaa Sibelius-Akatemiassa Liediä ja kamarimusiikkia sekä konsertoi aktiivisesti Suomessa ja ulkomailla.

Aamulehti kehui trioa jo ensikonsertin perusteella virtuooseista koostuvaksi kamarimusiikin huippuyhtyeeksi.

%d bloggaajaa tykkää tästä: