HETAN MUSIIKKIPÄIVÄT 11.-18.4.2022

Heahtá Musihkkabeaivvit ◊ Musikdagarna i Hetta ◊ Hetta Music Festival

Taiteellinen johtaja

Tapio Tuomela

 

 

 

 

 

 

 

Tapio Tuomela aloitti muusikonuransa pianistina 1980-luvulla ja kapellimestarina 1990-luvulla opiskeltuaan Sibelius-Akatemiassa ja Vilnan konservatoriossa silloisessa Neuvostoliitossa.

Suoritettuaan pianonsoiton ja orkesterinjohdon loppututkinnot hän aloitti sävellysopinnot Sibelius-Akatemiassa vuonna 1985 ja jatkoi niitä Eastman Schoolissa USA:ssa suorittaen Master-tutkinnon 1990. Hänen opettajiaan olivat Suomessa Eero Hämeenniemi, Magnus Lindberg ja Paavo Heininen sekä USA:ssa Christopher Rouse ja Joseph Schwandtner. Vuodet 1990-91 hän opiskeli Berliinin musiikkikorkeakoulussa Witold Szalonekin johdolla. 2014 hän suoritti Sibelius-Akatemiassa musiikin tohtorin tutkinnon aiheenaan Konsertto ja musiikillinen vuorovaikutus.

Tuomelan sävellystuotannossa tärkeä sija on orkesterimusiikilla, johon kuuluu mm. kolme sinfoniaa, monia pienimuotoisempia teoksia ja kaksi konserttoa. Eniten hänellä on vokaalimusiikkia, johon kuuluu laajan kuoromusiikkituotannon lisäksi kaksi oopperaa, kaksi kamarioopperaa ja monia teoksia laululle ja erilaisille kamariyhtyeille.

Oopperoista Kalevala-aiheinen, Paavo Haavikon tekstiin sävelletty Äidit ja tyttäret oli aloittamassa vuoden 2000 suomalaista oopperaboomia ja oli toinen Suomen ehdokkaista Pohjoismaisen musiikkipalkinnon saajaksi. Oopperan levytys ilmestyi saksalaisen Musikado-merkin Aulos-sarjassa 2008. Tommi Kinnusen menestyskirjaan pohjautuvaa Neljäntienristeystä puolestaan esitettiin tammi-helmikuussa 2017 Oulun Kaupunginteatterissa täysille saleille. Kamariooppera-musiikkisatu Antti Puuhaaraa on esitetty tähän mennessä lähes 30 kertaa, mm. Pariisin Bastille-oopperan auditoriossa ja Orsayn museossa sekä monilla festivaaleilla. 2010 ranskalainen Actes Sud julkaisi sen Hannu Väisäsen kuvittamana äänikirjana. Samana vuonna ALBA julkaisi Tuomelan tärkeimmät siihenastiset kuoroteokset kokoavan Helsingin Kamarikuoron Loitsut-levyn, ja Radion sinfoniaorkesteri ja YLE Teema esittivät hänen musiikkinsa täyspitkään mykkäelokuvaan Noidan kirot.

Tuomelalla on ollut sävellyskonsertteja mm. Helsingissä ja Pariisissa, profiilikonsertteja Antwerpenissa ja Turussa sekä muita esityksiä useimmissa Länsi-Euroopan maissa, USA:ssa ja Venäjällä. Vuosina 2008-13 hän toimi Joensuun Kaupunginorkesterin kotisäveltäjänä. Nimikkosäveltäjänä hän on ollut Nordic Music -festivaalilla Pietarissa 2005 ja Musiques Demésurées- festivaalilla Clermont-Ferrandissa Ranskassa 2006.

Tuomela tunnetaan myös maailmanmusiikin harrastuksestaan, ja hän on käyttänyt esim. saamelaista ja kaustislaista kansanmusiikkia teoksissaan ja tehnyt myös sinfoniaorkesterisovituksia esimerkiksi Värttinä-yhtyeen kiertueelle 2008.

Tuomela on palkittu mm. Suomen Itsenäisyyden 70- ja 75-vuotisjuhlien sävellyskilpailuissa ja sijoittunut tuomariston suosituslistalle Unescon Rostrumissa kahdesti. Vuonna 2005 hän sai Kalevalaseuran tunnustuspalkinnon, 2013 Ranskan valtion tunnustuksen Ordre National du Mérite ja 2018 Suomen Leijonan ritarimerkin. Hän on Suomen Säveltäjät ry:n kunniajäsen.

Monista hallinnollisista tehtävistä tärkeimpiä ovat olleet Musiikin aika -festivaalin taiteellinen johtajuus vv. 1999-2008 ja Suomen Säveltäjät ry:n puheenjohtajuus vv. 2010-14. Hän on ollut monen musiikkialan yhdistyksen ja säätiön sekä kansainvälisen musiikkiorganisaation hallituksessa ja kilpailujuryssä. Viime vuodet hän on opettanut päätoimisesti Sibelius-Akatemiassa sävellyksen ja musiikinteorian sekä musiikinjohdon aineryhmässä.

Tuomela on syntyisin Kuusamosta, ja Pohjois-Suomeen ja Lappiin hänet tuo vuosittain innokas hiihto- ja kalastusharrastus. Hetan Musiikkipäivien taiteellisena johtajana hän on vastannus ohjelmistosta vuodesta 2020 alkaen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: