Hetan Musiikkipäiville saadaan oma Hetta Trio

Taiteellinen johtaja Tapio Tuomela on koonnut Hetan Musiikkipäiville 3. –9.4.2023 kolmen nuoren huippumuusikon muodostaman Hetta Trion. Pianotriossa soittavat sellisti Saara Särkimäki, pianisti Hannu Alasaarela sekä viulisti Kasmir Uusitupa. Loput yllätykselliset taiteilijavieraat paljastetaan lähiviikkoina.

Sellisti Saara Särkimäki
Taiteellisen johtaja Tapio Tuomelan käsissä Hetan Musiikkipäiville on kehkeytynyt jälleen vaikuttava ohjelmisto, jossa erilaiset musiikkityylit ja kulttuurit kohtaavat. Tuomela avaa tulevan pääsiäisen ohjelmaa tässä vaiheessa näin:
– Pääsiäisviikon kuluessa musiikki kuljettaa yleisön barokista tähän päivään ja kahteen kantaesitykseen. Pitkäperjantain illassa eläydytään muun muassa renessanssisäveltäjä John Dowlandin pysäyttävän melankoliseen musiikkiin.

Hetta Trion mukana Bachista Raveliin

Hetta Trion sellisti Saara Särkimäen ja pianisti Hannu Alasaarelan ohjelma ulottuu Bachista Beethoveniin ja Schumanniin. Viulisti Kasmir Uusituvan ja ruotsalaisklarinetisti Robert Ekin kanssa he esittävät myös Fanny Mendelssohnin, Johannes Brahmsin ja Maurice Ravelin trioja. Kolmikkoa kuullaan eri kokoonpanoissa niin kirkkokonserteissa, Jussantuvan musiikkihetkessä, Juhlsin hopeapajalla Kautokeinossa kuin vanhainkodilla.

Saara odottaa Brahmsin klarinettitrioa

Helsingin kaupunginorkesterissa soittava Saara Särkimäki sai syksyllä neljännen palkinnon Turun sellokilpailussa. Hänen soittimenaan on Pro Philharmonia ry:n omistama vuoden 1810 Giacomo Rivolta -sello. Särkimäki opiskelee parhaillaan musiikin maisteriopinnoissa Saksassa. Saara muistelee vierailleensa Hetan musiikkipäivillä teini-ikäisenä nuoriso-orkesteri Vivon riveissä. Hän odottaa Hetan luonnon lisäksi yleisön kohtaamista ja Brahmsin klarinettitrioa.

Festivaaleilla on usein yleisön ja taiteilijoiden välillä erityisen lämmin tunnelma ja yleisöön saa enemmän kontaktia kuin valtavissa konserttisaleissa. Musiikillisesti odotan eniten Brahmsin klarinettitrioa, sillä sitä en vielä ole soittanut, mutta olen aina halunnut, sillä äitini on klarinetisti. Brahmsin trio on hänen mielestään yksi hienoimpia kamarimusiikkisävellyksiä, kertoo Saara Särkimäki.

Alasaarelalta tulee esikoislevy

Sibelius- Akatemiassa opiskeleva Alasaarela on saanut työlleen näkyvyyttä useissa pianokilpailuissa. Syksyllä 2017 hän edusti Suomea kansainvälisessä Maj Lind -pianokilpailun finaalissa ainoana eurooppalaisena pianistina. Hän on soittanut useiden suomalaisorkesterien solistina sekä esiintynyt kamarimuusikkona, liedpianistina ja sooloresitaalein Suomen tärkeimmillä musiikkijuhlilla ja festivaaleilla. Keväällä 2023 ilmestyy Alasaarelan esikoislevy Bachin Goldberg-variaatioista. Hetan Musiikkipäivien omasta ohjelmasta Hannu Alasaarelaa ilahduttaa Ravelin trio.

– Valoisa, vapaa, villikin teos virittää mielen näkemään tavallisiakin asioita ihmeenä. Miten syksyn väriloiston läpi voi kävellä niin monella eri tavalla. Joskus kävelen katse maassa näkemättä tai kokematta mitään, kun seuraavalla kerralla koen puhdasta ihmetystä ja inspistä. Ravelin musiikki monesti virittää näkemään ja kokemaan pieniä asioita suuresti, kuvailee Hannu Alasaarela.

Uusitupa toimii myös kapellimestarina

Kasmir Uusitupa tunnetaan yhtenä kiinnostavimmista suomalaisista uuden sukupolven muusikoista. Viime keväänä Uusitupa valittiin ainoana suomalaisena kansainvälisen Jean Sibelius -viulukilpailun välieriin. Hänen uransa kamarimuusikkona, solistina ja konserttimestarina jatkuu nyt kapellimestariopintojen parissa. Opintojen aikana hän on päässyt johtamaan mm. Vaasan kaupunginorkesteria, Kuopion kaupunginorkesteria sekä Laivaston soittokuntaa.

Syksyllä 2022 hän aloitti Helsingin Juniorijousten kapellimestarina ja taiteellisena johtajana. Parhaillaan hän johtaa huippumuusikoiden ensemblea Siuntion Lux Musicessa. Kasmir muistetaan myös Borea-kvartetista, joka vieraili Hetan Musiikkipäivillä vuonna 2017.

 

Lisätiedot:
Ohjelma: Tapio Tuomela, taiteellinen johtaja, tapio.tuomela@uniarts.fi, 050 343 0721
Sirpa Mannela, tapahtumasihteeri, hetan.musiikkipaivat@enontekio.fi, 040 543 9876
Satu Kotavuopio, Hetan Musiikkipäivät ry, satu.kotavuopio@pp.inet.fi, 040 734 1195

 

Klassista musiikkia ja luonnon rauhaa
25.–31.3.2024