HETAN MUSIIKKIPÄIVÄT 11.-18.4.2022

Heahtá Musihkkabeaivvit ◊ Musikdagarna i Hetta ◊ Hetta Music Festival

Taiteilijat

Pääsiäisviikon taiteilijat 2021

Lauri Angervo, sello

 

 

 

 

 

 

 

 

Lapin kamariorkesterin soolosellisti vuodesta 2004 lähtien.

Opiskellut Sibelius-Akatemian lisäksi Berliinissä Hochschule für Musik Hanns Eislerissa sekä Hochschule für Künstessä Bremenissä.
Vuodesta 1987 hänen opettajinaan ovat toimineet Arto Noras, Josef Schwab sekä Alexander Baillie.

Hänen muusikon uransa suunnannäyttäjiä ovat olleet mm. Amadeus-kvartetti, Ari Angervo, Robert Cohen, Frans Helmersson, Janne Saksala, György Sebök ja Mstislav Rostropovits.

Valmistui Alexander-tekniikan opettajaksi keväällä 2003 Berliinissä Dan Armonin johdolla.

Hän on konsertoinut kotimaan lisäksi lukuisissa Euroopan maissa, Japanissa ja Kiinassa sekä kamarimuusikkona että orkesterin solistina. Angervo on kuulunut Selin-kvartettiin, joka voitti ensimmäisen palkinnon Concertino Praga- kilpailussa 1988.

Hän on soittanut monissa orkestereissa ja yhtyeissä, kuten Avanti!, Radion Sinfoniaorkesteri, Suomen Kansallisoopperan orkesteri, Oriol-Ensemble (Berliini), Ensemble Modern (Frankfurt), Helsingin Festivaaliorkesteri ja Deutche Kammerphilharmonie (Bremen).

 

 

Anssi Karttunen, sello

 

 

 

 

 

Anssi Karttunen on vuonna 1960 syntynyt sellisti. Hän on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia muusikoita. Hän esiintyy soittimenaan barokki-, klassinen-, moderni sello, sekä sähkösello.

Karttunen on yhtä lailla kotonaan niin romanttisen konserton, barokkimusiikin kuin modernin musiikin parissa. Hänen harvinaisen laaja ohjelmistonsa käsittää kaikki sellokirjallisuuden tunnetut teokset ja paljon tuntemattomia, barokista nykypäivään. Yhteistyö monien säveltäjien kanssa, mm. Luca Francesconi, Usko Meriläinen, Magnus Lindberg, Kaija Saariaho, Tan Dun, Rolf Wallin – on synnyttänyt suuren joukon hänelle kirjoitettuja teoksia. Karttunen on myös sovittanut lukuisia teoksia sellolle, selloyhtyeille ja kamariyhtyeille – mm. Brahmsia: Pianokvinteton jousikvintetolle ja Händel-Variaatiot jousitriolle, jousitriolle myös Schumannin Album für die jugend ja Bartokin For Children.

Karttunen on kantaesittänyt yli 180 teosta joista 30 sellolle ja orkesterille. Hän kantaesitti Magnus Lindbergin Sellokonserton Orchestre de Paris’n, Esa-Pekka Salosen Manian London Sinfoniettan, Kaija Saariahon Notes on Lightin Boston Symphony Orchestran solistina. Tan Dunin Sellokonserton hän kantaesitti Radion Sinfoniaorkesterin, Martin Matalonin sellokonserton Orchestre National de Francen ja Luca Francesconin Sellokonserton Torinon RAI-orkesterin kanssa. Viimeaikaisia kantaesityksiä ovat olleet Magnus Lindbergin Sellokonsertto 2 Los Angeles Philharmonicin, Jukka Tiensuun ”Oire” Tampere Filharmonian ja Betsy Jolas’in ”Side Roads” Swedish Chamber Orchestran kanssa. Edessä on mm. Ramon Lazkanon, Sean Shepherdin konsertot ja Antti Auvisen konsertto sellolle, videolle ja orkesterille.

Karttunen on esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Kauko- ja Lähi-Idässä. Hän on usein kuultu vieras kansainvälisillä festivaaleilla ja esiintyy tunnettujen orkestereiden solistina akselilla Tokio-Pariisi-Los Angeles.

Karttunen soittaa Zebra Triossa viulisti Ernst Kovacicin ja alttoviulisti Steven Dannin kanssa ja Sello-Piano duossa Nicolas Hodgesin kanssa. Hän esiintyy myös Tres Coyotes triossa Magnus Lindbergin ja John Paul Jonesin kanssa.

CD-levyjä on Karttunen äänittänyt paitsi yksin, myös mm. London Sinfoniettan, Los Angeles Philharmonicin, Philharmonia-orkesterin, Luxembourgin filharmonian sekä Shanghain Sinfoniaorkesterin solistina. Sony Classical on julkaissut Saariahon, Lindbergin ja Salosen Konsertot Anssi Karttusen esittämänä. Deutsche Grammophon julkaisi DVDn Tan Dunin The Map-konsertosta. Kaudella 2012-13 ilmestyi Brahmsin Kamarimusiikkia sekä Mystery Variations (Toccata Classics), Saariahon trio-CD sekä Lindbergin selloteos CD (Ondine) , Dutilleux’n Sellokonsertto (Deutsche Gramophon), Tangoja Zebra-triolle ja selloyhtyeille (Albany Records).

Omien konserttiensa ohella Karttunen toimi 1994-98 Avanti!-kamariorkesterin taiteellisena johtajana. Hän oli myös taiteellisena johtajana Helsinki Biennalessa 1995, sekä Porvoon Suvisoitossa 1994-97. 1999-2005 Karttunen toimi London Sinfoniettan soolosellistinä. Karttunen oli myös Musica nova Helsinki-festivaalin taiteellinen johtaja 2015.

Karttunen opiskeli mm. Erkki Raution, William Pleethin, Jacqueline du Prén, sekä Tibor de Machulan johdolla. Hän opettaa itse Pariisissa Ecole Normale de Musiquessa.

Anssi Karttusen soitin on Cremonalaisen Francesco Ruggerin rakentama.

 

Anna Laakso, piano

Kuva: Tatu Kantomaa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anna Laakso tekee hengästyttävällä skaalalla muusikon ja esiintyjän uraa kaihtamatta ennakkoluulotonta toimintaa taiteen eri kentillä. Rovaniemelle kotiutunut pianisti on ansioitunut erityisesti kamarimusiikin ja liedin saralla tarttuen samalla intensiteetillä myös solistisiin tehtäviin. Sujuvasta sukkuloinnista taiteen eri työmailla kertovat lukuisat monitaiteelliset yhteistyöt niin teattereiden kuin tanssijoiden kanssa, sekä toimiminen Rovaniemen teatterin ja Kemin kaupunginteatterin kapellimestarina vuosina 2013-2021 työnkuvanaan musisoinnin lisäksi sovittaminen, säveltäminen ja roolityöt.

Anna opiskeli Sibelius-Akatemiassa opettajinaan Tuija Hakkila, Heini Kärkkäinen ja Carlos Juris. Tärkeimpiä kamarimusiikillisen intohimon herättäjiä ovat olleet opettajat Paavo Pohjola, Ralf Gothoni, Ilmo Ranta ja Ilan Gronich. Anna soitti diplomikonserttinsa keväällä 2004 ja valmistui musiikin maisteriksi 2008. Hän soitti ensikonserttinsa vuonna 2011.

Anna on konsertoinut säännöllisesti kotimaisilla festivaaleilla (mm.Helsingin Juhlaviikot, Loviisan Sibeliuspäivät, Turun musiikkijuhlat, Riihimäen Kesäkonsertit, Rauma festivo…) sekä Euroopan maissa ja Kiinassa kamarimusiikkikumppaneinaan taiteilijoita kuten Ivry Gitlis ja Zoltan Kocis. Lied-yhteistyötä Anna tekee säännöllisesti mm. sopraano Pia Freundin kanssa.
Viimeisimpänä työnään Anna on tehnyt musiikin ja toimii musiikillisena ohjaajana ja esiintyjänä Kemin Kaupunginteatterin Maa on syntinen laulu- näytelmässä, jonka ensi-ilta on keväällä 2021.

Vuodesta 2004 Anna on tehnyt läheistä yhteistyötä John Storgårdsin johtaman Lapin Kamariorkesterin kanssa moninaisissa tehtävissä niin orkesterin jäsenenä, kamarimuusikkona kuin solistina, sekä toiminut orkesterin projektien vetäjänä pianistina, laulajana ja juontajana.

Anna on työskennellyt usean säveltäjän kanssa kantaesittäen ja levyttäen heidän teoksiaan mm. Tampere Biennalessa ja Musica Nova – festivaalilla. Hän on levyttänyt Kaija Saariahon musiikkia Ondinelle viulistien Antti Tikkanen ja Minna Pensola kanssa, sekä Lapin Kamariorkesterin kanssa mm. Mahleria, Outi Tarkiaista, Sunleif Rasmussenin soolopiano- ja kamarimusiikkia, sekä tuoreimpana levytyksenä Hans Abrahamsenin kulttiteoksen Schnee. Mieluisiin uuden musiikin projekteihin kuuluu mm. Helsingin Juhlaviikoille 2015 tehty Lotta Wennäkosken Wunderbar-kamarioopperan kantaesitys.

Anna on nauttinut valtion ja Suomen Kulttuurirahaston taiteilija-apurahoja vuosina 2013 ja 2016. Hän luotsaa Rovaniemellä Valoa Kamariin- yhdistyksen toimintaa ja on Nurmeksen Kesäakatemian ja Kesäkonserttien vuorotteleva taiteellinen johtaja yhdessä professori Tuija Hakkilan kanssa.

 

 

Lapin Kamariorkesteri

 

 

 

 

 

Lapin kamariorkesteri on Suomen ja koko EU-alueen pohjoisin ammattikamariorkesteri. Se perustettiin vuonna 1972. Orkesterin taiteellisena johtajana on syksystä 1996 lähtien toiminut kapellimestari John Storgårds. Orkesterin historian ensimmäisenä päävierailijana 2019-2022 toimii sellisti-kapellimestari Tomas Djupsjöbacka. Päätoimisia muusikoita orkesterissa on 18.

Rovaniemeä kotipaikkanaan pitävä orkesteri on alueorkesteri, joka esiintyy Lapin läänissä, mutta myös koko Pohjoiskalotilla ja ympäri Suomea. Orkesteri on kysytty vierailija eri festivaaleilla. Se on konsertoinut mm. Tampere Biennalessa, Viitasaaren Musiikin aika –festivaalilla, Pohjoismaisilla musiikkipäivillä, Korsholman musiikkijuhlilla, Luosto-Classic –tapahtumassa, Helsingin Juhlaviikoilla, Riihimäen kesäkonserteissa ja Savonlinnan oopperajuhlien yhteydessä.

Orkesteri vierailee myös ulkomailla. Vuonna 2013 oli vierailukohteena Algeria ja ’Festival Culturel de Musique Symphonique’ ja vuonna 2014 Itävallassa Carintischer Sommer -festivaali sekä Lontoossa BBC Proms –festivaali. Vuoden 2017 vierailukohteita olivat Unkari ja Kanada, joista viimeksimainitulla juhlistettiin Suomen 100 ja Kanadan 150 –merkkivuosia. Orkesteri on vieraillut myös Venäjällä, Ruotsissa, Tanskassa, Skotlannissa ja Saksassa.

Lapin kamariorkesterin profiili on poikkeuksellisen monipuolinen. Siinä kuuluu vahvasti niin oman aikamme musiikki kuin klassinen repertuaari ja eri aikakausien harvinaisemmat helmet. Orkesteri profiloituu jatkuvilla Suomen ensiesityksillä kaikilta aikakausilta. Orkesteri on myös kantaesittänyt useiden merkittävien säveltäjien teoksia, mm. vuonna 2019 70-vuotisjuhliaan viettäneen Kalevi Ahon ensimmäisen kitarakonserton, jonka Yleisradio lähetti Yle1:ssä solistina kitaristi Ismo Eskelinen. Helmikuussa 2020 kantaesitettiin Tomi Räisäsen kaksoiskonsertto ’Axis Mundi’ kahdelle fagotille ja kamariorkesterille.

Orkesterin huippuvierailijoita ovat olleet mm. Soile Isokoski, Håkan Hardenberger, Christian Tetzlaff, Nicholas Daniel, Nicholas Kraemer, Piers Adams, Colin Currie, Sabine Meyer, Guy Braunstein, Kirill Gerstein, Benjamin Schmid, Lucie Horsch ja Tuomas Katajala. Yhteistyötä orkesteri on tehnyt mm. BBC Philharmonic orchestran kanssa.

Lapin kamariorkesterin työ on saanut tunnustuksia mm. TV1:ltä ja Lapin taidetoimikunnalta. Lapin kamariorkesteri on myös levyttänyt menestyksekkäästi. Yleisradio valitsi Kalevi Ahon Rituals -levyn vuoden 2009 levyksi. Vagn Holmboen Kamarisinfoniat –levy oli Gramophone Award 2013 ehdokkaana. Kalevi Ahon Theremin- ja käyrätorvikonsertto -levy sai arvostetun saksalaisen ECHO Klassik –palkinnon 2015. Orkesterille myönnettiin vuonna 2018 Tanskan radion P2-palkinto levystä ’Mignon’ tanskalaisen Bent Sørensenin musiikkia. Vuonna 2020 julkaistu levytys Outi Tarkiaisen musiikkia on tänä keväänä Klassinen Emma -ehdokkaana.

 

 

John Storgårds, kapellimestari, viulu

 

 

 

 

 

 

 

 

John Storgårds (s.1963) on opiskellut Sibelius-Akatemiassa ja ulkomailla orkesterinjohtoa, sävellystä ja viulunsoittoa. Hän suoritti Sibelius-Akatemian kapellimestaridiplomin vuonna 1997 erinomaisin arvosanoin.

Storgårds aloitti muusikon uransa viulistina. Hän toimi konserttimestarina mm. Avanti! kamariorkesterissa ja Ruotsin radion sinfoniaorkesterissa. Ensimmäinen vakituinen kapellimestarikiinnitys oli vuosina 1992–96 Ylioppilaskunnan Soittajiin. Vuosina 2003–2008 hän toimi Helsingin kaupunginorkesterin päävierailijana ja syksystä 2008 vuoden 2015 loppuun orkesterin 12. ylikapellimestarina. Storgårds on johtanut vakituisesti myös Oulun kaupunginorkesteria, Tapiola Sinfoniettaa ja ylikapellimestarina Tampere Filharmoniaa. Lapin kamariorkesterin taiteellisena johtajana Storgårds aloitti vuonna 1996.

Vakituisia ulkomaisia kiinnityksiä Storgårdsilla ovat päävierailijakiinnitykset BBC Philharmonic Orchestraan ja Ottawassa National Arts Center Orchestraan. Storgårds on työskennellyt myös Münchenin kamariorkesterin taiteellisena partnerina. Viime kausien kiinnityksiä ovat olleet myös mm. loistavan vastaanoton saanut debyytti New Yorkin filharmonikkojen kanssa ja esiintymiset Chicagon ja St. Louisin sinfoniaorkestereiden, London Philharmonic Orchestran sekä Scottish Chamber Orchestran kanssa. Storgårds kuuluu myös Lontoon Promsin vakioesiintyjiin BBC:n filharmonikkojen kanssa. Oopperakapellimestarina Storgårds on toiminut monissa Kansallisoopperan produktioissa, tuoreimpana Fagerlundin Höstsonaten. Savonlinnan oopperajuhlilla hän on johtanut mm. vuonna 2016 Mozartin Don Giovannin.

Storgårdsin orkesterilevytysten luettelo on mittava. Levytyksiin lukeutuvat mm. Sibeliuksen ja Nielsenin sinfonioiden kokonaislevytykset. Storgårds esiintyy ja levyttää ahkerasti myös viulistina. Storgårds on saanut lukuisia julkisia tunnustuksia, kuten säveltaiteen valtionpalkinnon vuonna 2002 ja Pro Finlandia -mitalin vuonna 2012. Storgårds on myös Lapin yliopiston kunniatohtori.

 

 

Taru Lehto, alttoviulu

 

 

 

 

 

 

 

 

Taru Lehto on hyvinkääläislähtöinen alttoviulisti, joka on muutaman Helsingissä vietetyn opiskeluvuoden jälkeen asunut ja soittanut Rovaniemellä Lapin kamariorkesterissa jo yli 23 vuotta.
Taru kokee olevansa ikuinen opiskelija, ja hän on töiden ohella opiskellut psykologiaa ja erityispedagogiikkaa ja suorittaa parhaillaan sosiaalityön opintoja avoimessa yliopistossa.
Muusikkona Taru kokee olleensa onnekas, sillä Lapin kamariorkesterissa soittamisen lisäksi hän on saanut toimia Savonlinnan oopperaorkesterin äänenjohtajana sekä sijaistaa niin ikään äänenjohtajana mm. Helsingin kaupunginorkesterissa ja Kansallisoopperan orkesterissa. Taru toimii tällä hetkellä myös Suomen alttoviuluseuran puheenjohtajana, mikä antaa hienon mahdollisuuden
tuoda oman soitinryhmän harrastajat ja ammattilaiset yhteen sekä kehittää alttoviulunsoittokulttuuria ja yhteisöllisyyttä soittajien keskuudessa.

 

 

Pekka Niskanen, klarinetti

 

 

 

 

 

Pekka aloitti klarinettiopintonsa maanmainioilla Puolalan musiikkiluokilla Esko Parikan ohjauksessa. Konservatorion puolelle siirryttyään häntä opettivat Seppo Salovaara ja Tapio Liukkonen, joiden työn hedelmät Pekka mehusti valmistumalla konsalta viime vuosituhannen lopussa. Sibelius-Akatemiaan siirryttyään opettajina toimivat Harri Mäki ja Kari Kriikku, soitantaa edesauttoi ja valmistumista hidasti lokakuussa 2000 saatu työpaikka Lapin kamariorkesterissa. Maisteri Pekasta tuli (vanhempien iloksi) v. 2008.
Pekka on ottanut osaa muutamillekin mestarikursseille, mm. Anna-Maija Korsimaa, Romain Guyot, Alan Hacker, Andrew Marriner, Charles Neidich ja Wenzel Fuchs ovat hänelle yrittäneet tietoa päähän saada.
Pekka on esiintynyt kamarimuusikkona Suomessa ja ulkomailla ja soittanut myös mm. Tampereen ja Turun Filharmonioiden, Kansallisoopperan orkesterin ja Avantin riveissä.
Pekan lempikarkkeja ovat edelleen Fazerin Sininen (ihan se normaali) ja salmiakki eri muodoissaan (salmiakki-Pommix on huippu).

 

Abel Puustinen, viulu

 

 

 

 

 

Kuva: Julia Wesely

Viulisti Abel Puustinen on suhteellisen nuoresta iästään huolimatta ehtinyt nähdä konserttisaleja niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Tähän ovat vaikuttaneet hänen aktiivisen soolotyöskentelynsä lisäksi innokkuus orkesteri- ja kamarimusiikkisoittoon. Solistina Puustinen on esiintynyt muun muassa Lapin Kamariorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin kanssa. Työskentely kamarimusiikin parissa, sekä siitä nauttiminen, on vienyt Puustisen eri puolille Eurooppaa ja Aasiaan. Tunnetuista konserttisaleista mainittakoon Lontoon Wigmore Hall, King’s Place ja Conway Hall.

Tällä hetkellä Puustinen soittaa Antti Tikkasen opissa Sibelius-Akatemialla suoritettuaan maisterinopinnot Lontoon Royal College of Musicissa Jan Repkon johdolla. Suomen Kulttuurirahaston tukema Viuluakatemia, sekä monet muut mestarikurssit ovat olleet, ja tulevat olemaan olennainen osa Puustisen opiskeluja. Mestarikursseja, joihin Puustinen on osallistunut ovat pitäneet muun muassa Maxim Vengerov, Ilja Grubert, Mi-Kyung Lee, Hagai Shaham ja Elina Vähälä. Tärkeitä opettajia tähän astisella matkalla ovat olleet myös Lauri Untamala, Geza Szilvay, Paavo Pohjola ja Marko Ylönen.

Puustinen soittaa Suomen Kulttuurirahaston lainaamalla Giovanni Battista Guadagnini -viululla. Wihurin Säätiö ja Suomen Kulttuurirahasto ovat tukeneet hänen taiteellista kehitystään ja työskentelyään.

 

Kaia Voitka, viulu

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaia Voitka aloitti viuluopintonsa kuusivuotiaana Viron Võrussa. Hänen opettajiaan olivat Kaido Välja Tallinnan musiikkikorkeakoulussa ja Mari Tampere-Bezrodny Sibelius-Akatemiassa. Joulukuussa 2019 hän aloitti maisteriopinnot Sibelius-Akatemiassa.

Mestarikursseilla hänen opettajiaan ovat olleet mm. Ulrike Danhofer, Detlef Hahn, Florian Donderer, Pavel Berman, Petru Munteanu, Sergey Kravchenko, Juri Zhislin ja Mihhail Kopelman.

Voitka on palkittu mm. kansainvälisissä Pavasario Sonata- kamarimusiikkikilpailussa Vilnassa 2012, Renaissance- kilpailussa 2014 Armeniassa 2014 ja Viron kansallisessa jousisoittajien kilpailussa 2015.

Vuonna 2012 hän sai Viron kansallisen kulttuurisäätiön Vladimir Sapožnin-palkinnon. Kaia on soittanut Tallinnan kamariorkesterin, Eesti Sinfoniettan ja Viron kansallisen sinfoniaorkesterin solistina.

Vuosina 2013-2016 hän oli Euroopan unionin nuoriso-orkesterin (EUYO) jäsen. Hän on työskennellyt myös Radion sinfoniaorkesterissa ja Eesti Sinfoniettassa. Syksystä 2019 lähtien hän on toiminut Lapin kamariorkesterin toisena viulujohtajana.

 

 

 

 

 

 

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: