Tapio Tuomela

Tapio Tuomela (s. 1958) aloitti muusikonuransa pianistina 1980-luvulla ja kapellimestarina 1990-luvulla. Suoritettuaan pianonsoiton ja orkesterinjohdon loppututkinnot Sibelius-Akatemiassa hän aloitti sävellysopinnot Sibelius-Akatemiassa vuonna 1985, suoritti Master-tutkinnon 1990 Eastman Schoolissa USA:ssa ja tohtoritutkinnon 2014 Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa.

Tuomelan Ura ja tuotanto

Säveltäjänä hänen pääteoksiaan ovat kolme sinfoniaa, kaksi konserttoa ja viisi oopperaa.

Oopperoista Kalevala-aiheinen, Paavo Haavikon tekstiin sävelletty Äidit ja tyttäret oli Suomen ehdokkaana Pohjoismaisen Musiikkipalkinnon saajaksi 2003. Tommi Kinnusen menestyskirjaan pohjautuvaa Neljäntienristeystä puolestaan esitettiin kymmenen kertaa täysille katsomoille Oulun Kaupunginteatterissa vuonna 2017. Kamarioopperaa Antti Puuhaaraa (2008) on esitetty tähän mennessä lähes 30 kertaa, mm. Pariisin Bastille-oopperan auditoriossa ja Orsayn museossa sekä monilla festivaaleilla. Tuomelan oopperoita, kuoro- ja orkesteriteoksia sekä kamarimusiikkia on levytetty Suomessa, Saksassa ja Ranskassa.

Tuomela on myös kokenut musiikkiorganisaattori ja monien säätiöiden hallitusjäsen. Hän on toiminut 1990-luvulta lähtien pitkään mm. Teoston hallituksessa ja toimikunnissa, Suomen Säveltäjät ry:n Sibelius-rahaston puheenjohtajana sekä LUSES:n ja Suomalaisen musiikin tukisäätiön hallitusten varapuheenjohtajana. Vuodet 1999-2008 hän oli Musiikin aika -festivaalin taiteellinen johtaja ja 2010-14 Suomen Säveltäjät ry:n puheenjohtaja. 2013 hän oli vastuussa Pohjoismaisista musiikkipäivistä ja järjesti niiden yhteyteen kymmenen satelliittikonsertin kiertueen Virossa ja Venäjällä.

Vuodesta 2018 Tuomela on toiminut Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa sävellyksen ja musiikinteorian lehtorina ja vuodesta 2020 myös Hetan Musiikkipäivien taiteellisena johtajana.

Lue lisää

Tulevat konsertit

Klassista musiikkia ja luonnon rauhaa
3.–9.4.2023