Mistä on kiirastorstain konsertti tehty? – Ainakin lintujen äänistä ja pianosooloista

Kiirastorstain Cantus Arcticus -konsertin huipennuksena täyttävät muuttolintujen äänet ensimmäistä kertaa Enontekiön kirkon. Einojuhani Rautavaaran vuonna 1972 säveltämä ”Arktinen laulu” on alun perin ’konsertto linnuille ja orkesterille’, mutta Peter Lönnqvist on tehnyt siitä sovituksen linnuille ja pianolle.

Noin 18 minuuttia kestävässä konsertossa on kolme osaa ”Suo”, ”Melankolia” ja ”Joutsenet muuttavat”. Ensimmäisessä osassa mieleen tulee suon äänimaailma. Toisessa osassa lintujen äänet soivat pitkään, jotta yleisö tajuaa siinä kuultavien lintujen matkivan toistensa ääniä. Myös kolmas osa alkaa äänitteellä laulujoutsenparven äänistä. Joutsenten lisäksi konsertissa pääsevät ääneen ainakin kuovi, tunturikiuru ja kurjet.

Rautavaara kopioi osan lintujen laulusta Ylen äänitearkistosta, mutta osan hän äänitti itse Liminganlahdella. Äänitystä on käsitelty hyvin vähän, sillä vain toisen osan tunturikiurun laulua on hidastettu ja kolmannen osan laulujoutsenten laulua on soitettu päällekkäin.

Alkuperäisteoksen orkesteriosuuden on sovittanut pianolle Peter Lönnqvist Iitin Musiikkijuhlien 10-vuotisjuhliin 2012. Sen esittää yksi kansainvälisesti tunnetuimpia pianistejamme, Laura Mikkola, joka on levyttänyt Einojuhani Rautavaaran koko pianotuotannon.

Laura Mikkolan lisäksi konsertissa kuullaan sopraano Tuuli Lindebergin lauluja sekä Zagros-kvartettia: Hannu Vasara ja Kaisa Kallinen, viulu; Camilla Vilkman, alttoviulu; Miika Uuksulainen, sello.

 

Vinkki: Aloittelevan konserttivieraan kannattaa tulla tähän konserttiin, sillä lopussa saa sulkea silmänsä ja kuvitella olevansa luonnossa! Konsertti Enontekiön kirkossa 14.4. klo 20:30.

Klassista musiikkia ja luonnon rauhaa
3.–9.4.2023