Hetan Musiikkipäivät ylittää rajoja

Hetan Musiikkipäivät 3. –9.4.2023 aloittaa rajoja ylittävän yhteispohjoismaisen kolmivuotiskauden. Kunakin vuonna klassista ohjelmistoa värittää saamelainen kulttuuri eri muodoissaan. Konserteissa kuullaan myös uutta musiikkia, jota saamelainen muusikko ja klassinen nykysäveltäjä säveltävät yhdessä. Vuoden 2023 teemana onkin ”Yli rajojen”.

Hildá Länsman säveltää Hetan Musiikkipäiville yhteisteosta Leevi Räsäsen kanssa. Kuva: Anu Jormalainen.
Tänä vuonna käynnistynyt säveltäjien parityöskentely tuottaa jo tulevana keväänä Hetan Musiikkipäiville alkuperäisestä joiusta ponnistavaa uutta vokaali-kamarimusiikkia. Uusia sävellyksiä kuullaan jatkossa myös pohjoismaisten yhteistyökumppanien järjestämissä konserteissa. Säveltäjistä kolme opiskelee Sibelius-Akatemiassa: Leevi Räsänen viimeistä vuottaan maisteriohjelmassa ja Jaime Belmonte sekä Anna Näkkäläjärvi-Länsman tohtoriohjelmassa. Jaimen tutkimusaiheista yksi on yhteissäveltäjyys, Anna taas tutkii joikua ja sen ilmenemistä tässä ajassa. Saamelainen laulaja ja lauluntekijä Hildá Länsman puolestaan on yksi Suomen suosituimmista saamelaisartisteista.

joiku ja klassinen yhdistyvät

Anna Näkkäläjärvi-Länsman kertoo yhteissävellyksistään Belmonten ja ruotsalaisen Krister Hansénin kanssa näin:

– Jaime Belmonten kanssa säveltämämme teos kuvaa haudoista ryöstettyjen saamelaisten esivanhempien henkiä, jotka vaeltavat vailla kotia ajattomassa ja paikattomassa tilassa. Maalauksen tavoin Belmonte luo partituurillaan kudelman, joka reagoi joiun mukana. Joiku kuvaa kohteensa luoden siitä ikäänkuin soivan valokuvan tai maalauksen.

– Krister Hansénin kanssa sävellämme kokonaisuutta jonka nimi on Beahci, mänty. Ajattelen siinä Inarissa Uruvaarassa kotipihallamme olevaa isoa mäntyä joka on ollut olemassa jo miesmuistin. Se on nähnyt erilaiset muuttoliikkeet, sodat ja taistelut eloonjäämisestä. Nyt se on kuitenkin minulle kotipaikan symboli. Onkin mielenkiintoista, miten kansamme historiat näkyvät omassa elämässäni ja miten minulle rakkaat symbolit kertovat historiastamme kun niitä osaa tulkita. Voi kunpa tuo mänty voisi kertoa mitä kaikkea se on nähnyt, jatkaa Anne.

Hetta trion solistina hildá länsman

Pääsiäispyhinä kuullaan ensi kertaa kolmen nuoren huippumuusikon muodostamaa uutta pianotrioa. Viulisti Kasmir Uusituvan, sellisti Saara Särkimäen ja pianisti Hannu Alasaarelan yhteinen ohjelma alkaa pitkäperjantaina Fanny Mendelssohnista ja päättyy pääsiäissunnuntaina kantaesitykseen ruotsalaisklarinetisti Robert Ekin kanssa.

Päätöskonsertissa Hetta Trion solistina on Sámi Grand Prix -voittaja Hildá Länsman, joka säveltää parhaillaan uutta, joikuperinteestä ammentavaa teosta yhdessä Leevi Räsäsen kanssa. Saamelaistaiteilija on lähettänyt Leevi Räsäselle jo muutamia joikuaiheitaan ja kertoo odottavansa jännittyneenä klassisen säveltäjän musiikillista vastausta.

Toistaiseksi joiussa on vasta tavuja, mutta uusi kappale saattaa käsitellä ihmisen luontosuhdetta. Saamelaisilla on joskus ollut tapana kysyä luonnolta lupaa, ikään kuin siunausta, uudelle ruokinta- tai rakennuspaikalle, nukkumalla siellä ennen päätöksentekoa laavulla yksi yö. Sen aikana kuulostellaan ja tulkitaan luonnon antamia ennusmerkkejä, kuvailee Hildá joikuaan.

yhtyevieraana norbotten neo

Vuoden 2023 ruotsalainen yhtyevieras Norrbotten NEO tuo mukanaan monipuolisen ohjelmiston, joka ulottuu renessanssimusiikista tähän päivään. Yhtyeen solistina joikaa Anna Näkkäläjärvi-Länsman, jonka Nieguid duovdagat valittiin vuoden 2021 kansanmusiikkilevyksi.

Musiikkipäivät alkaa jälleen Enontekiön seurakunnan kanssa yhdessä toteutettavalla hengellisen laulun illalla. Perinteisesti Musiikkipäivien muusikot käyvät ilahduttamassa konserteillaan myös vanhainkodin asukkaita, koululaisia ja päiväkotilapsia. Matkakonserttimme alkavat tällä kertaa Muonion kirkosta ja päättyvät Kautokeinon Juhls-galleriaan.

Ohjelma on päivitetty kotisivuillemme hetanmusiikkipaivat.fi

Liput ovat myynnissä lippu.fi-sivuilla

 

Lisätiedot:
Ohjelma: Tapio Tuomela, taiteellinen johtaja, tapio.tuomela@uniarts.fi, 050 343 0721
Sirpa Mannela, tapahtumasihteeri, hetan.musiikkipaivat@enontekio.fi, 040 543 9876
Satu Kotavuopio, Hetan Musiikkipäivät ry, satu.kotavuopio@pp.inet.fi, 040 734 1195

 

Klassista musiikkia ja luonnon rauhaa
25.–31.3.2024