Lapin Kamariorkesteri, kuva Harri Tarvainen.

Lapin kamariorkesteri

Lapin kamariorkesteri – Rovaniemen kaupunginorkesteri on Suomen ja koko EU-alueen pohjoisin ammattikamariorkesteri. Se on perustettu vuonna 1972. Orkesterissa on 18 vakituista muusikkoa. Orkesterin taiteellisena johtajana toimii kapellimestari John Storgårds ja orkesterin päävierailijana toimii pianisti, kapellimestari, säveltäjä Olli Mustonen.

Orkesterin koti on Rovaniemellä kulttuuritalo Korundissa ja alueorkesterina se esiintyy ympäri Lapin lääniä, mutta lisäksi myös Pohjoiskalotilla ja muualla Suomessa. Orkesteri on konsertoinut mm. Savonlinnan Oopperajuhlilla, Helsingin Juhlaviikoilla ja Korsholman musiikkijuhlilla. Ulkomailla orkesteri on vieraillut Itävallassa, Ruotsissa, Tanskassa, Skotlannissa, Saksassa, Venäjällä ja Algeriassa. Viimeisimmät ulkomaanmatkat ovat suuntautuneet Unkariin ja Kanadaan. Vuonna 2014 orkesteri konsertoi legendaarisilla Lontoon BBC Proms –festivaaleilla ensimmäisenä kamariorkesterina Suomesta.

Lapin kamariorkesteri on kiinni omassa ajassamme: orkesterin ohjelmistoon kuuluu keskeisesti oman aikamme musiikki, klassisen ”perusohjelmiston” ja eri aikakausien harvinaisten helmien ohella. Orkesteri on kantaesittänyt useiden merkittävien säveltäjien teoksia. Orkesterin huippuvierailijoita ovat olleet mm. Soile Isokoski, Håkan Hardenberger, Christian Tetzlaff, Nicholas Daniel, Nicholas Kraemer, Piers Adams, Colin Currie, Sabine Meyer, Benjamin Schmid, Kirill Gerstein ja Tuomas Katajala. Yhteistyökumppanina on ollut mm. BBC Phillharmonics –orkesteri.

Kamarikonserttielämysten tarjoamisen ohella orkesteri järjestää yleisölle avoimia kenraaliharjoituksia ja taiteilijatapaamisia orkesterin muusikoiden, vierailijoiden ja yleisön kesken. Orkesterille ovat tärkeitä myös kylä- ja koulukonsertit, musiikkituokiot yleisön keskellä ja kontaktit musiikinharrastajiin. Musiikkiin sitoutunut orkesteri taipuu upeiden klassisten teosten ohella myös vaikkapa jatsiin, tangoon ja maailmanmusiikkiin.

Orkesterin työ ja levytykset ovat saaneet tunnustuksia. Mm. Vagn Holmboen Kamarisinfoniat –levy sai loistavat arvostelut ympäri maailmaa ja oli Gramophone Award 2013 ehdokkaana. Kalevi Ahon Theremin- ja käyrätorvikonsertto -levy puolestaan sai vuonna 2015 arvostetun saksalaisen ECHO Klassik –palkinnon. Orkesterin tuorein levytys Hans Abrahamsensin teoksesta ’Schnee’ oli sekä Gramophone Award 2022 finalisti että ICMA (International Classical Music Award) ehdokas. Levy palkittiin Vuoden klassisella Emmalla 2022.

Rovaniemen kaupunki on perustanut orkesteriin uuden kosketinsoittajan vakanssin, joka täytetään vuoden 2023 aikana.


Esiintymiset

Enontekiö | Enontekiön kirkko
28.3.2024 klo 20.30

Klassista musiikkia ja luonnon rauhaa
25.–31.3.2024