Sampo Haapamäki, säveltäjä
Sampo Haapamäki (s. 1979) on säveltänyt kamarimusiikkia, elektroakustista musiikkia, vokaalimusiikkia, ensembleteoksia, konserttoja ja orkesterimusiikkia. Häneltä ovat tilanneet teoksia Helsingin kaupunginorkesteri, Yleisradio Oy/Radion sinfoniaorkesteri, MikroEnsemble, Musiikin aika -festivaali, Institut de Recherche et de Coordination Acoustique/Musique (IRCAM), Avanti!, Tapiola Sinfonietta, Helsingin kamarikuoro, Gaudeamus Muziekweek, Heikki Nikula, Nouvel Ensemble Moderne, Klangspuren-festivaali, Hanna Kinnunen, Susanne Kujala ja Kaustisen kamarimusiikkiviikko. Haapamäelle on myönnetty Gaudeamus-palkinto Amsterdamissa 2004, ISCM – Young Composer Award Zagrebissa 2005, Teosto-palkinto Helsingissä 2006 ja Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinto Reykjavikissa 2020. Haapamäellä oli sävellyskonsertit Musica nova festivaalilla Helsingissä vuonna 2006 ja Scandinavia Housessa New Yorkin kaupungissa järjestäjänä Finlandia Foundation New York Metropolitan Chapter vuonna 2015. Hän oli Tapiola Sinfoniettan kausisäveltäjä 2011-12.
Haapamäki eli lapsuutensa Toholammilla ja valmistui Kaustisen musiikkilukiosta vuonna 1998. Hän opiskeli sävellystä Sibelius-Akatemiassa Helsingissä Tapio Nevanlinnan (1998-2002) ja Veli-Matti Puumalan (2002-05) johdolla ja valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2005. Talvilukukauden 2006-07 hän opiskeli Hochschule für Musik und Theater Leipzigissa opettajanaan Claus-Steffen Mahnkopf. Haapamäki opiskeli sävellystä Tristan Murailin johdolla (2005-06, 2007-09) New Yorkin kaupungissa Columbian yliopistossa, josta Haapamäki valmistui musiikin tohtoriksi (Doctor of Musical Arts) vuonna 2012. Haapamäen väitöskirjan ohjaajana toimi Fred Lerdahl 2010-2012. Haapamäki otti osaa sävellyksen ja musiikkiteknologian Cursus 1 -kurssille, tuutorinaan Grégoire Lorieux, IRCAMissa Pariisissa lukuvuonna 2012-13. Tällä hetkellä Haapamäki työskentelee vapaana taiteilijana ja asuu Helsingissä.
Haapamäki on ollut mukana uusien neljäsosasävelaskelinstrumenttien kehittelyprosesseissa. Uusia neljäsosasävelaskelinstrumentteja ovat Veli Kujalan neljäsosasävelaskelharmonikka (keksinyt Kujala ja rakentanut Pigini), Juuso Niemisen neljäsosasävelaskelkitara (rakentanut Keijo Korelin), sekä Elisa Järven ja Sampo Haapamäen neljäsosasävelaskelpiano (rakentanut Otso Haapamäki Toholammilla, keksinyt E.Järvi & S.Haapamäki, tekninen konsultointi: Libero Mureddu). Kyseisissä neljäsosasävelaskelinstrumenteissa on pyritty mahdollisimman laajaan täysneljäsosasävelaskeläänialaan (24 säveltä per oktaavi) ja ergonomisuuteen.