Uusi joiku ja kvartetti

Päätöskonsertissa Uusi joiku ja kvartetti
Esiintyjinä Hilda Länsman, joiku, Hetta-Pianotrio ja Robert Ek, klarinetti, Hannu Alasaarela and Tapio Tuomela, piano.

09.04.2023 18:00
Enontekiön kirkko
22,00 €
Liput
Hetan Musiikkipäivien konserttiliput ovat ostettavissa Lippu.fi-palvelusta tai suoraan konserttipaikan ovelta. Liput Lippu.fi-palvelusta alkaen 22,00 € sisältäen palvelumaksun tai ovelta 25,00 €.
Festivaalipassi sisältää kaikki Enontekiöllä 3.-9.4.2023 järjestettävät Hetan musiikkipäivien konsertit, paitsi keskiviikon 5.4. illalliskonsertin.
Päätöskonsertin Uusi joiku ja kvartetti 
Virolainen Arvo Pärt aloitti modernistina, mutta päätyi 1970-luvun mittaan minimalistiseen, toisteista yksinkertaisuutta viljelevään, usein hidastempoiseen ja mietiskelevään ilmaisuun, jota hän itse kutsuu tintinnabuli-tyyliksi. Vuonna 1977 kantaesitetyn, dramaattisemman Fratresin saama suosio motivoi säveltäjän kirjoittamaan siitä useita eri versioita, joista kuulemme viululle ja pianolle sovitetun vuodelta 1980. 
Robert Schumann sävelsi kolme fantasiakappalettaan op. 73 klarinetille ja pianolle vuonna 1849. Teos syntyi ilmeisen maanisen inspiraation vallassa, vain kahden päivän aikana, ja säveltäjä merkitsi partituuriin, että kappaleita voi soittaa myös sellolla tai viululla.
Saamelainen ja klassinen musiikki kohtaavat myös kolmannessa kantaesityksessämme, jonka Hilda Länsman on säveltänyt yhdessä nykymusiikkisäveltäjä Leevi Räsäsen kanssa.
Yksi esiin nousevista teemoista saattaa olla luonnon ja hengellisyyden välinen yhteys… 
Johannes Brahms oli jo lopettelemassa uraansa, kun saksalainen klarinetisti Richard Mühlfeld sai sinfonikon vielä innostumaan kamarimusiikista. Niinpä mestari kirjoitti kesällä 1894 sekä klarinettitrion että -kvinteton, joissa korvia hivelee detaljien rikkaus, harmonia ja kokonaismuodonnan tasapaino. Triossa Brahms nosti sellostemman aiempaa isompaan rooliin – myös korkeampaan äänialaan – ja välittömään vuorovaikutukseen klarinetin lyyrisen karakterin kanssa.
Ohjelmassa
Arvo Pärt: Fratres
Robert Schumann (1810-1856): Fantasiestücke op. 73
– Zart und mit Ausdruck (Hellästi ja ilmeikkäästi)
– Lebhaft, leicht (Eloisasti ja kevyesti)
– Rasch und mit Feuer (Nopeasti ja tulisesti)
Hilda Länsman ja Leevi Räsänen: Uusi teos (Hetan Musiikkipäivien tilaus)
Johannes Brahms (1833-1897): Klarinettitrio op. 114

Klassista musiikkia ja luonnon rauhaa
3.–9.4.2023