Hetan Musiikkipäivillä naisvoimaa: Mikkola, Lindeberg, Hynninen, von Bingen, Tarkiainen

Enontekiön Hetta kutsuu pääsiäisenä 11.–17.4.2022 nauttimaan musiikkielämyksien ja hohtavien hankien lumosta! Hetan Musiikkipäivillä on jälleen tarjolla huippumuusikoita, säveltäjiä ja musiikin helmiä teemalla ”Kohtaamisia”. Ohjelmasta vastaa taiteellinen johtaja, Tapio Tuomela. Liput ovat jo myynnissä Lippu.fi-kaupassa!

Koronan varjossa olemme joutuneet väistelemään lähimmäisiä ja läheisyyttä. Vihdoin uskallamme toivoa ja uskoa, että pääsiäisen musiikki saa meidätkin avautumaan ja kohtaamaan toisemme – hiihtoladuilla ja konserteissa. Hetassa kohtaavat myös muusikot ja musiikit toisensa ja yleisönsä yhä uudestaan yllättäen, haastaen ja viihdyttäen. Musiikki tuodaan päivittäin enontekiöläisten lähelle koulussa, päiväkodissa, vanhainkodissa sekä seurakuntakodissa järjestettävissä konserteissa. Matkakonsertti Kautokeinossa kuuluu myös edelleen pääsiäisen ohjelmistoon.

 

Rautavaaraa, tunnettuja naissäveltäjiä ja taiteellisia johtajia

Musiikkipäivien avajaiskonsertissa keskiviikkona kuullaan lappilaista Trio Polarea. Vuosien varrella ystävystyneiden muusikoiden muodostama Trio Polare on syntynyt loppukesällä 2019. Triossa soittavat Maria Kluen (piano), Laura Raudaskoski (huilu) ja Olli-Pekka Kajasviita (sello).

Kiirastorstaina täyttävät Einojuhani Rautavaaran suosituimpiin kuuluvan Cantus Arcticus -teoksen muuttolintujen äänet Enontekiön kirkon ääriään myöten Laura Mikkolan soittaessa orkesteriosuutta pianolla. Mikkola on kansainvälisesti tunnettu pianisti, joka on asunut Ranskassa jo yli 20 vuotta. Hän toimii myös kotipaikkakuntansa Iitin Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana.

Pitkäperjantain konsertissa kohtaavat keskiaika ja uusi aika, kun sopraano Tuuli Lindeberg yllättää yhdistämällä varhaisimman tunnetun naissäveltäjän, keskiaikaisen Hildegard Bingeniläisen lauluja nykyaikaisten kanssasisartensa musiikkiin. Lindeberg tunnetaan erityisesti barokkiajan ja oman aikamme vokaalimusiikin esittäjänä. Hänet valittiin alkuvuodesta Musica Nova Helsingin taiteelliseksi johtajaksi. Lindebergiä säestää Zagros-kvartetti: Hannu Vasara ja Kaisa Kallinen, viulu, Camilla Vilkman, alttoviulu, Miika Uuksulainen, sello. He ovat kaikki Radion Sinfoniaorkesterin muusikoita.

Lauantain soolo- ja duokonsertissa Zagros-jousikvartetin viulisti Hannu Vasara sekä pianisti Laura Mikkola viihdyttävät meitä mielimusiikillaan kolmelta eri vuosisadalta. Sunnuntain päätöskonsertissa Maija Hynniseltä tilattu pianokvintetto haastaa yhden lajityyppinsä helmistä, Robert Schumannin Pianokvinteton. Päätöskonsertissa lavalle nousee koko Musiikkipäivien kirkkokonserttien soittajisto: Mikkola, Lindeberg sekä Zargos-kvartetti.

 

Lapsuudesta elämän ehtooseen

Konserttien alusluennoilla tapaamme kaksi kokenutta lääkäri-muusikkoa. Festivaalin suojelija, lastenpsykiatri LT Jari Sinkkonen puhuu lapsen kehityksen edellytyksistä, kun taas professori, ylilääkäri Reino Pöyhiä kertoo musiikin lomassa kohtaamisistaan elämän rajallisuuden kanssa.

 

Lisätiedot

Ohjelma: Tapio Tuomela, taiteellinen johtaja, tapio.tuomela@uniarts.fi, 050 343 0721 (Parhaiten saa yhteyden ma-ti iltapäivisin.)

Sirpa Mannela, tapahtumasihteeri, hetan.musiikkipaivat@enontekio.fi, 040 543 9876.

Satu Kotavuopio, Hetan Musiikkipäivät ry, satu.kotavuopio@pp.inet.fi, 040 734 1195.

Klassista musiikkia ja luonnon rauhaa
3.–9.4.2023